Εργασιακό νομοσχέδιο: Απλήρωτες υπερωρίες, εργαζόμενοι Τιραμόλες

εργασιακό
ethnos

Το εργασιακό νομοσχέδιο που ψηφίστηκε χθες βράδυ στη Βουλή, είναι πλέον νόμος του κράτους. Οι ανατροπές ωστόσο που φέρνει σε κρίσιμα θέματα του εργασιακού βίου θα απασχολήσουν τους εργαζόμενους σύντομα στην πράξη.

Το kedenews επικοινώνησε με τον γνωστό εργατολόγο κ. Κώστα Τσουκαλά, ο οποίος εξήγησε με απλό τρόπο τους κρίσιμους τομείς στους οποίους το νομοσχέδιο αυτό θα επιφέρει δυσάρεστες μεταβολές στην αγορά εργασίας.  

Ακορντεόν το ωράριο του εργαζομένου

Ο κ. Τσουκαλάς αρχικά μίλησε για  τις  κεντρικές παρεμβάσεις, οι οποίες αφορούν το θέμα του ωραρίου. «Η πρώτη αφορά τις ατομικές συμβάσεις με τις οποίες διευθετείται το ωράριο με αύξηση των ημερήσιων ωρών στις 10 την ημέρα αντί για 8, χωρίς πρόσθετη αμοιβή, εφ΄ όσον αναπληρώνεται αυτή η παραπάνω ώρα με μειωμένο ωράριο εντός τους εξαμήνου. Παραμένουν λοιπόν ίδιες οι γενικές ώρες, αλλά γίνεται ακορντεόν το ωράριο του εργαζομένου. Δεν λαμβάνει πλέον πρόσθετη αμοιβή, ενώ λάμβανε μέχρι τώρα».

Κώστας Τσουκαλάς

Εργαζόμενοι με τετράωρο θα δουλεύουν οκτάωρο

Αλλαγές έρχονται όμως και για τους μερικώς απασχολούμενους. Όπως σημείωσε ο κ. Τσουκαλάς: «Για τον εργαζόμενο ένα τετράωρο, προβλέπει το νομοσχέδιο ότι θα πρέπει να συμμορφωθεί ο εργαζόμενος αν ο εργοδότης θέλει να εργαστεί και διπλάσιο ωράριο, οκτάωρο δηλαδή, με μια πολύ μικρή προσαύξηση μόνο 12% και προβλέπει ακόμα και σπαστό ωράριο. Μπορεί να του πει ο εργοδότης να δουλεύει 4 ώρες το πρωί και 4 το απόγευμα. Έχουμε μια πολύ μεγάλη ανατροπή δηλαδή, αφού ο εργαζόμενος δεν θα γνωρίζει τι ώρα θα φύγει και τι ώρα θα πάει».

Ειδική αναφορά έκανε και στην μείωση του ύψους της αποζημίωσης των υπερωριών :    «Έχουμε και τις υπερωρίες που ενώ μέχρι τώρα  είχαμε  προσαύξηση 40% και πάνω από 120 ώρες το 80%, τώρα πάει μέχρι 150 ώρες με 40%και μετά με 60%, αν ζητήσει άδεια η επιχείρηση από το Υπουργείο. Φθηναίνουν λοιπόν και οι υπερωρίες. Με αυτές τις παρεμβάσεις καταλήγουμε ότι υπάρχει μια λογική εντατικοποίησης σε επίπεδο ωραρίου, πιο πολλές ώρες εργασίας με πιο μικρές αμοιβές, ενώ στην υπόλοιπη Ευρώπη και τον υπόλοιπό κόσμο η τροχιά είναι ότι λόγω της τεχνητής νοημοσύνης και αυτοματοποίησης να κοιτάζουν πως με λιγότερες ώρες θα διατηρηθούν οι αμοιβές, εδώ έχουμε το ανάποδο, πιο πολλές ώρες λιγότερες αμοιβές».

Το νομοσχέδιο δεν βοηθά στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας

Ο κ. Τσουκαλάς μίλησε ακόμα και για τις επιπτώσεις που θα έχει το νομοσχέδιο στην ανεργία, καθώς όπως εξήγησε, πολύ δύσκολα κάποιος θα προσλαμβάνει έναν νέο όταν μπορεί με φθηνή υπερωρία να καλύπτει τα κενά: «Υπάρχει και ένα ερώτημα για ποιο λόγο να προσλάβει έναν νέο εργαζόμενο μια επιχείρηση όταν έχει παραπάνω δουλειά, όταν όποτε θέλει μπορεί να απασχολήσει υπερωριακά και πολύ φθηνά πιά έναν εργαζόμενο που έχει ήδη. Για ποιο λόγο ένας εργοδότης να μετατρέψει μια σύμβαση μερικής απασχόλησης σε πλήρους όταν μπορεί τον μερικώς απασχολούμενο χωρίς να αλλάξει το ωράριο και να έχει άλλες δεσμεύσεις να τον απασχολεί ένα οκτάωρο όταν το χρειάζεται. Υπάρχει λοιπόν και ένα θέμα μείωσης της ανεργίας. Πως θα μειωθεί η ανεργία αν έχουμε αυτή τη διαδικασία; Που όποιος θέλει αυξάνει και τεντώνει το ωράριο του εργαζομένου όσο θέλει».

εργασία
insider

Δυσκολεύεται η προκήρυξη απεργίας

Για το συνδικαλισμό το νομοσχέδιο προβλέπει το μητρώο των σωματείων και την ηλεκτρονική ψηφοφορία ως απαραίτητη προϋπόθεση για να υπάρχουν πλειοψηφίες,έτσι  δυσχεραίνει την προκήρυξη απεργίας, τόνισε ο κ. Τσουκαλάς και πρόσθεσε: «Η αστική ευθύνη συνδικαλιστών σε περίπτωση που συμβούν έκτροπα είναι ένα άλλο θέμα. Αν κάποιος προβοκάρει μια απεργία ο συνδικαλιστικός εκπρόσωπος μπορεί να το βρει μπροστά του και να σέρνεται στα δικαστήρια, άρα υπάρχει ένας μηχανισμός στην ουσία οιωνοί απειλής, μια Δαμόκλειος σπάθη τιμωρίας που επικρέμεται πάνω από το κεφάλι των συνδικαλιστών. Έχουμε την απαγόρευση επαναπροκήρυξης απεργίας που έχει κριθεί παράνομη από Δευτεροβάθμιο ή Τριτοβάθμιο σωματείο. Έχουμε επίσης  και το ποσοστό προσωπικού ασφαλείας που πρέπει να υπάρχει σ μία απεργία. Υπάρχει λοιπόν μια γενικότερη λογική δυσχέρανσης της άσκησης συλλογικών δικαιωμάτων».

Ο εργατολόγος χαρακτήρισε θετική την θεσμοθέτηση της ψηφιακής κάρτας που όμως δεν θα προσφέρει κάτι αν δεν συνοδευτεί και από την ενίσχυση των ελεγκτικών μηχανισμών: «Η ψηφιακή κάρτα είναι θετικό μέτρο αρκεί αν συνοδευτεί από ενεργοποίηση των ελεγκτικών μηχανισμών, γιατί χωρίς μια σοβαρή επιθεώρηση εργασίας, η ψηφιακή κάρτα δεν θα παίξει κάποιο ιδιαίτερο ρόλο, αν είναι να δηλώνει όποιος θέλει, ότι θέλει. Στα θετικά υπάρχουν οι διατάξεις για την τηλεργασία και στο κομμάτι εξομοίωσης των αποζημιώσεων εργατοϋπαλλήλων και υπαλλήλων, αν και ισχύει από 1-1-2022. Σε οτι φορά την υγεία και την παρενόχληση είναι καλές οι διατάξεις. Όπως και η απαγόρευση απόλυσης για εργαζόμενο πατέρα νεογέννητου τέκνου για 6 μήνες».

Περισσότερα σε Ειδήσεις