Φωτιά στη Βαρυμπόμπη - Μητσοτάκης: Θα ξεκινήσει άμεσα η δουλειά της καταγραφής των ζημιών

Κυριάκος Μητσοτάκης και Νίκος Χαρδαλιάς
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ολοκληρώθηκε η σύσκεψη και η ενημέρωση του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, για τη μεγάλη πυρκαγιά στην Πάρνηθα, στο Κινητό Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων «Όλυμπος». Όπως ανέφερε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, η φωτιά είναι σε ύφεση στο μεγαλύτερο μέρος της, καθώς δόθηκε μάχη τη νύχτα, κυρίως από τα πεζοπόρα τμήματα.

Τι δήλωσε ο πρωθυπουργός

«Ένα μεγάλο ευχαριστώ στις γυναίκες και στους άντρες του Πυροσβεστικού Σώματος. Έγινε μία πολύ σημαντική δουλειά όλο το βράδυ, κυρίως από τα πεζοπόρα τμήματα. Αντιμετωπίσαμε μία εξαιρετικά δύσκολη πυρκαγιά σε συνθήκες ακραίου καύσωνα. Είναι οι πιο εφιαλτικές πυρκαγιές αυτές, οι οποίες λαμβάνουν χώρα στα περιαστικά δάση. Κρατώ ως θετικό το γεγονός ότι δόξα τω Θεώ μέχρι σήμερα, μέχρι στιγμής, δεν είχαμε καμία απώλεια ανθρώπινης ζωής και ότι το σύστημα των εκκενώσεων δούλεψε υποδειγματικά.

Οι κρίσιμες υποδομές μας άντεξαν. Από εδώ και στο εξής θα ξεκινήσει άμεσα η δουλειά της καταγραφής των ζημιών, τα σπίτια θα ξαναφτιαχτούν, το δάσος με τον χρόνο θα ξαναγίνει, όμως τα δύσκολα είναι ακόμα μπροστά μας. Έχουμε κάποιες μέρες ακόμα καύσωνα, μετά θα αρχίσουν οι άνεμοι, οπότε θα ζητήσω από όλες και από όλους να παραμείνουμε σε απόλυτη εγρήγορση έτσι ώστε η ζημιά που θα γίνει από εδώ και στο εξής να είναι όσο το δυνατόν μικρότερη. Και πάλι ένα πολύ μεγάλο ευχαριστώ σε όλες και σε όλους, στο Πυροσβεστικό Σώμα, στην Αστυνομία, τους εθελοντές μας που με τόση αυταπάρνηση αντιμετώπισαν μία εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση», δήλωσε ο πρωθυπουργός.

«Ήταν άλλη μία εξαιρετικά δύσκολη νύχτα. Η δουλειά που έγινε από τα πεζοπόρα τμήματα και στα 4 μέτωπα έφερε καρπούς. Από τα 4 μέτωπα, το ξημέρωμα μας βρήκε με 1 ενεργό. Τα υπόλοιπα είναι σε ύφεση», σημείωσε, μεταξύ άλλων, ο κ. Χαρδαλιάς.

Φωτιά στη Βαρυμπόμπη
Πηγή: Twitter

Η κατάσταση, σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση από την Πυροσβεστική, χαρακτηρίζεται πολύ βελτιωμένη, καθώς είναι σε ύφεση όλα τα μέτωπα εκτός από το κομμάτι προς Βαρυμπόμπη και Κρυονέρι, όπου υπάρχουν ακόμα ενεργές εστίες. Ωστόσο, παραμένουν όλες οι δυνάμεις υπό τον φόβο αναζωπυρώσεων, λόγω του ότι και σήμερα θα είναι μία πολύ καυτή ημέρα και δίνεται μάχη σε χαράδρες και στα σημεία όπου υπάρχουν ακόμα εστίες.

Βοήθεια από την Κύπρο στην κατάσβεση των πυρκαγιών

Λόγω της δύσκολης κατάστασης που αντιμετωπίζει η χώρα από τις μεγάλες πυρκαγιές, τόσο στην Αττική όσο και στις άλλες περιοχές, τη νύχτα υποβλήθηκε αίτημα για βοήθεια στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας και ανταποκρίθηκε άμεσα η Κύπρος, η οποία στέλνει 20 πυροσβέστες για την πυρκαγιά της Βαρυμπόμπης και 2 αεροσκάφη στη Ρόδο.

Πολύ σημαντικό είναι το γεγονός ότι κατά τη διάρκεια της μεγάλης πυρκαγιάς στη Βαρυμπόμπη, από χθες, δυνάμεις της αστυνομίας και της Πυροσβεστικής επενέβησαν σε 371 περιπτώσεις για την απομάκρυνση κυρίως ηλικιωμένων, ατόμων με ειδικές ανάγκες και άλλων πολιτών που είχαν εγκλωβιστεί στις φλεγόμενες περιοχές και τη μεταφορά τους σε ασφαλή σημεία, γι' αυτό και δεν υπήρξαν θύματα.

Με πληροφορίες από το ΑΠΕ-ΜΠΕ

Περισσότερα σε Ειδήσεις