Κνησμός στα γεννητικά όργανα

φαγούρα στον κόλπο κνησμός αντιμετώπιση

H φαγούρα στον κόλπο είναι μια συχνή δυσάρεστη ενόχληση. Η αντιμετώπιση της δεν είναι δύσκολη αρκεί να υπάρχει διάγνωση των συμπτωμάτων.

Η φαγούρα στον κόλπο είναι ένα δυσάρεστο και μερικές φορές οδυνηρό σύμπτωμα, που εμφανίζεται συχνά λόγω ερεθιστικών ουσιών που έρχονται σε επαφή με την περιοχή των γεννητικών οργάνων, βακτηριακών λοιμώξεων ή της εμμηνόπαυσης. Άλλες φορές είναι αποτέλεσμα δερματικών διαταραχών ή σεξουαλικώς μεταδιδόμενων ασθενειών. Σε πιο σπάνιες περιπτώσεις, μπορεί να αναπτυχθεί λόγω υπερβολικού στρες.

Αν και δεν θα πρέπει να σας προκαλεί ανησυχία, είναι σημαντικό να επικοινωνήσετε με τον γυναικολόγο σας εάν ο κνησμός είναι σοβαρός ή εάν υπάρχει υπόνοια υποκείμενης πάθησης. Με την κλινική εξέταση θα προσδιοριστεί η αιτία, ώστε να προταθούν οι κατάλληλες θεραπείες.

Φαγούρα στον κόλπο - Αιτίες

  • Τα Χημικά ερεθιστικά προκαλούν φαγούρα στον κόλπο

Αλλεργικές αντιδράσεις από κοινά χημικά ερεθιστικά μπορεί να προκαλέσουν κολπικό κνησμό. Μερικά από αυτά είναι το σαπούνι, τα αφρόλουτρα, οι κρέμες σώματος, τα απορρυπαντικά, ακόμη και τα αρωματικά χαρτιά υγείας.

  • Δερματικές ασθένειες που μπορούν να προκαλέσουν φαγούρα στον κόλπο

Η δερματίτιδα εξ επαφής προκαλεί φαγούρα στον κόλπο και μπορεί να προκληθεί από επαφή με ερεθιστικές ουσίες. Μερικές από αυτές είναι τα προφυλακτικά λάτεξ, κολπικά λιπαντικά, ταμπόν και σερβιέτες. Συχνά ενοχοποιούνται για τη δερματίτιδα εξ επαφής τα πολύ στενά εσώρουχα και ρούχα, ιδιαίτερα σε αθλητικές δραστηριότητες όπου υπάρχει τριβή, όπως η ποδηλασία.

Συνήθως, όταν εντοπιστεί η αιτία, τα ενοχλητικά συμπτώματα φεύγουν από μόνα τους. Στις πιο απλές περιπτώσεις βοηθάει ένα χλιαρό λουτρό με λίγες κουταλιές της σούπας μαγειρική σόδα μερικές φορές την ημέρα. Στις σοβαρές περιπτώσεις δερματίτιδας εξ επαφής ο γιατρός μπορεί να σας συστήσει θεραπεία με στεροειδή κρέμα.

Η ατοπική δερματίτιδα (έκζεμα) και η ψωρίαση είναι παθήσεις που μπορεί να προκαλέσουν ερυθρότητα και φαγούρα στην περιοχή των γεννητικών οργάνων. Το έκζεμα είναι ένα κοκκινωπό εξάνθημα με φολιδωτή υφή, που εμφανίζεται κυρίως σε άτομα με άσθμα ή αλλεργίες και σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να εξαπλωθεί στον κόλπο.

Διαβάστε περισσότερα για την αντιμετώπιση της φαγούρας στον κόλπο στο health4u.gr

 

 

Περισσότερα σε Ειδήσεις