Οι Ακαδημίες του Παναθηναϊκού είναι από τις πλέον φημισμένες στην Ελλάδα, ενώ έχουν βγάλει δεκάδες παίκτες που είτε έχουν προωθηθεί στην πρώτη ομάδα του «τριφυλλιού», είτε έκαναν σπουδαία καριέρα σε άλλες ομάδες. Ο Άγης Μερεμέτης, προπονητής της Κ-11 του «τριφυλλιού» μίλησε στο kedenews.gr για τη φιλοσοφία της ομάδας, το πώς πέρασαν το lockdown παίκτες και προπονητές, για τους στόχους που έχει θέσει ο σύλλογος.
Αφορμή για τη συνέντευξη στάθηκε η παρουσία της ομάδας Κ-11 του Παναθηναϊκού στην παρουσίαση του βιβλίου του Θάνου Σαρρή «Η μπάλα στην κερκίδα» που έγινε στα Πετράλωνα την Πέμπτη 10 Ιουνίου με πρωτοβουλία του βιβλιοπωλείου «Αμόνι». Αυτή η κίνηση σχολιάστηκε θετικά από όλους όσοι συμμετείχαν στη συγκεκριμένη εκδήλωση και επιβεβαίωσε ότι η ένταξη σε μια ποδοσφαιρική ομάδα μπορεί να προσφέρει πολύπλευρα στην ανάπτυξη ενός παιδιού. Ο Άγης Μερεμέτης, άλλωστε, δίνει ιδιαίτερο βάρος σε αυτό, όπως μπορείτε να διαπιστώσετε από τις απαντήσεις του παρακάτω.
Πόσα παιδιά φιλοξενούνται στις Ακαδημίες του Παναθηναϊκού, πόσα στην Κ-11;
«Η Ακαδημία του ΠΑΟ φιλοξενεί γύρω στα 200 παιδιά, ενώ η Κ-11 έχει στο δυναμικό της αυτή τη στιγμή 14 παιδιά».
Πώς ήταν η περίοδος του lockdown;
«Η περίοδος του lockdown ήταν δύσκολη για όλους, αλλά αποτέλεσε και μια μεγάλη πρόκληση, τουλάχιστον για εμάς. Δεν είναι εύκολο να πρέπει να προσαρμοστείς σε μια καθημερινότητα πίσω από τον υπολογιστή ενώ μέχρι πρότινος όλη μας η ζωή περιστρεφόταν γύρω από μια μπάλα και ένα γήπεδο.
Το ιδιαίτερο δέσιμο που υπάρχει μεταξύ των παιδιών μας βοήθησε πολύ, και τα δυο zoom meetings που κάναμε κάθε εβδομάδα αποτέλεσαν μια όαση χαράς και γέλιου, όπου ο καθένας μας δεχόταν μια βροχή από ερεθίσματα, ποδοσφαιρικά και μη.
Διαβάσαμε βιβλία του Θάνου Σαρρή, είδαμε όλα τα επεισόδια της εκπομπής “Football Stories”, ασχοληθήκαμε με το κοινωνικό πρόσωπο του ποδοσφαίρου (ρατσισμός, φιλανθρωπία, σύνδεση των συλλόγων με την εκάστοτε τοπική κοινότητα), κάναμε έρευνα πάνω σε παλιές διοργανώσεις, σε ντέρμπι από όλο τον κόσμο και κάθε παιδί παρουσίασε μια εργασία σχετικά με αυτά.
Η αλήθεια είναι πως όλοι οι νεαροί αθλητές έδειξαν μια τεράστια όρεξη για συζήτηση, μια αστείρευτη δίψα για γνώση και παιδιά τα οποία μπορεί να μην είχαν προλάβει να εκφραστούν τόσο μέσα στο γήπεδο, το έκαναν και με το παραπάνω μέσα στην καραντίνα».
Ποια ειναι η φιλοσοφία του συλλόγου σε σχέση με τα παιδιά των Ακαδημιών;
«Η φιλοσοφία του ΠΑΟ σχετικά με την Ακαδημία είναι σαφής και σταθερή. Προσπαθούμε να προετοιμάσουμε τα παιδιά έτσι ώστε να φτάσουν στην Α’ ομάδα, αλλά είτε αυτό συμβεί είτε όχι, έχουμε και την υποχρέωση να συμβάλουμε στην παιδαγωγική τους ανάπτυξη, καθώς θα αποτελέσουν πολίτες της κοινωνίας μας στο άμεσο μέλλον.
Στο καθαρά ποδοσφαιρικό κομμάτι, ασχολούμαστε με το κάθε άτομο ξεχωριστά, δημιουργώντας παράλληλα ανταγωνιστικές ομάδες σε κάθε ηλικιακή κατηγορία, καθώς μέσω του συναγωνισμού όλοι βγάζουν τον καλύτερο εαυτό τους και κρατούν το συνολικό επίπεδο σε πολύ υψηλά στάνταρ».
Τι ζητούν οι γονείς που φέρνουν τα παιδιά τους, πώς τους αντιμετωπίζετε εσείς;
«Η σχέση μας με τους γονείς είναι τυπική και καθαρά επαγγελματική, αλλά όποιος φέρνει το παιδί του στον ΠΑΟ ξέρει πως το περιβάλλον είναι φιλικό προς τους αθλητές, γεμάτο αγάπη, υπομονή και στήριξη. Είναι ένα μοντέλο που έχει αποδώσει τα μέγιστα και συνεχίζει να το κάνει. Όλοι θέλουν να δουν το παιδί τους να πετυχαίνει τους στόχους του, όπως και εμείς το ίδιο φυσικά, αλλά αυτό που αξίζει περισσότερο είναι το ταξίδι και όχι τόσο ο προορισμός».
Πώς πήρατε την απόφαση να παρακολουθήσετε την εκδήλωση - βιβλιοπαρουσίαση για το βιβλίο «Η μπάλα στην κερκίδα»;
«Η απόφασή μας να παρευρεθούμε στην εκδήλωση για την παρουσίαση του βιβλίου του Θάνου Σαρρή, «Η μπάλα στην κερκίδα» ήταν κάτι το οποίο έρχεται σε πλήρη συμφωνία με το σκεπτικό που έχουμε σαν Ακαδημία ΠΑΟ, δηλαδή το να δίνουμε στα παιδιά μας μια πολύπλευρη εκπαίδευση.
Το βιβλίο θίγει ένα θέμα σχετικά με το οποίο συζητήσαμε πάρα πολύ μέσα στην καραντίνα, μιας και είμαστε ρομαντικοί και νοσταλγοί του ποδοσφαίρου της παλαιότερης εποχής. Δυστυχώς, το μοντέρνο ποδόσφαιρο και οι νέες τάσεις που επικρατούν μας έχουν στενοχωρήσει και πληγώσει αρκετά».
Πες μας μερικά λόγια για σένα, την πορεία σου;
«Προσωπικά αγαπώ το ποδόσφαιρο από μικρό παιδί, και τον Παναθηναϊκό επίσης, καθώς η οικογένειά μου ασχολείται με τα κοινά του συλλόγου από την ίδρυσή του. Δεν είχα σκοπό να γίνω προπονητής - ένα τμήμα της Φιλοσοφικής Αθηνών τελείωσα - αλλά κάποια ερεθίσματα που έλαβα από φίλους – προπονητές με ώθησαν να ξεκινήσω δειλά-δειλά από μια ακαδημία ποδοσφαίρου στη Βούλα, και μετά από λίγα χρόνια έφτασα στην αγαπημένη μου ομάδα, στην οποία βρίσκομαι από το καλοκαίρι του 2017 σαν προπονητής στις αναπτυξιακές ηλικίες».
Ποιο είναι το όνειρο σου ως προπονητής;
«Το όνειρό μου είναι να μπορέσω να κερδίσω την εμπιστοσύνη και την αγάπη όλων των παιδιών με τα οποία συνεργάζομαι και να τα βοηθήσω να πλησιάσουν στην επίτευξη των στόχων τους, τόσο ποδοσφαιρικά όσο και κοινωνικά και ει δυνατόν, να αφήσω ένα θετικό στίγμα στον ΠΑΟ.
Το να δουλεύεις με παιδιά που ανήκουν στις νεαρότερες ηλικιακές κατηγορίες του αναπτυξιακού ποδοσφαίρου προσφέρει χαρά, σε ανταμείβει με ειλικρινή και αγνά συναισθήματα και σε γεμίζει με θετική ενέργεια, και αυτό είναι το μεγαλύτερο κέρδος από όλα».