Αγρότες: Ξεκίνησαν κινητοποιήσεις - Πού θα γίνουν μπλόκα

Μπλόκο αγροτών
EUROKINISSI / ΚΑΛΛΙΑΡΑΣ ΘΑΝΑΣΗΣ

Σε νέες συντονισμένες κινητοποιήσεις προχωρούν αγρότες από περιοχές της Θεσσαλίας, της Μακεδονίας και της Φθιώτιδας, δίνοντας αγωνιστικό «παρών» διαμαρτυρόμενοι για τις καθυστερημένες αποζημιώσεις σε ζημιές που υπέστη η παραγωγή από κακοκαιρίες προηγούμενων μηνών και ζητώντας αλλαγές στον κανονισμό του ΕΛΓΑ (Οργανισμού Ελληνικών Γεωργικών Ασφαλίσεων), ο οποίος δεν αναγνωρίζει και δεν αποζημιώνει το σύνολο των καταστροφών.

Οι κινητοποιήσεις ξεκίνησαν εχθές από την Επανομή Θεσσαλονίκης, συνεχίζονται σήμερα στην πλατεία Λαγκαδά (στις 11 π.μ.) και κλιμακώνονται αύριο Τετάρτη, με συλλαλητήρια και συγκεντρώσεις με τρακτέρ και αγροτικά μηχανήματα:

  • στην κεντρική πλατεία της Λάρισας (8 μ.μ.),
  • στον κόμβο της Νάουσας (7.30 μ.μ.),
  • στο κατάστημα του ΕΛΓΑ στη Λαμία (10.30 π.μ.),
  • στο κτίριο της Αντιπεριφέρειας Κατερίνης (11 π.μ.)
  • στο δημαρχείο Σκύδρας Πέλλας.

Οι κινητοποιήσεις θα συνεχιστούν την Πέμπτη στη Φλώρινα και την Παρασκευή στην Αργαλαστή Πηλίου.

Κινητοποίηση αγροτών
EUROKINISSI / ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΤΖΕΚΑΣ

Τι διεκδικούν

Στις βασικές διεκδικήσεις τους, περιλαμβάνεται το πάγιο αίτημα του αγροτικού κόσμου για αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ ώστε να ασφαλίζει και να αποζημιώνει την παραγωγή και το κτηνοτροφικό κεφάλαιο στο 100% από όλους τους φυσικούς κινδύνους και τις νόσους, χωρίς εξαιρέσεις και σε όλα τα στάδια της παραγωγής, λαμβάνοντας υπόψη την κλιματική αλλαγή και τα ακραία καιρικά φαινόμενα που τη συνοδεύουν.

Επίσης, όπως αναφέρει το ot.gr, διεκδικούν την άμεση καταβολή προκαταβολής για τις ζημιές από τον παγετό της φετινής άνοιξης. Σύμφωνα με τον Αγροτικό Σύλλογο Νάουσας «Μαρίνος Αντύπας», έμειναν στα λόγια οι υποσχέσεις του προέδρου του ΕΛΓΑ ότι «θα μας αιφνιδίαζε ευχάριστα με αποζημιώσεις και, μάλιστα, στον χρόνο που θα παραδίδαμε την παραγωγή μας. Αν και έχει λήξει η περίοδος της συγκομιδής σε πολλές καλλιέργειες με κεράσια, βερίκοκα, υπερπρώιμα ροδάκινα, δεν είδαμε κανέναν “ευχάριστο αιφνιδιασμό”».

Στο ίδιο μήκος κύματος κινούνται και οι ανακοινώσεις των αγροτικών συλλόγων Τυρνάβου, Αμπελώνα, Δαμασίου, Αργυροπουλίου – Λυγαριάς κ.ά. με δεδομένο ότι έχουν περάσει δύο μήνες από τον τελευταίο παγετό του Απριλίου και τρεις από εκείνους του Μαρτίου, που πρόσθεσαν κι άλλες ζημιές στις καταστροφές που είχε επιφέρει τον περασμένο Φεβρουάριο το πέρασμα της «Μήδειας».

Πηγή: news2u.gr

Περισσότερα σε Συνδικαλισμός