Κορονοϊός: «Μπόνους» από την κυβέρνηση σε όσους εμβολιάζονται

Kίνητρα με δόσεις θα δώσει η κυβέρνηση για να πείσει τους αρνητές του εμβολίου κατά του κορονοϊού. Την πρόγευση έδωσε χθες ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας, ο οποίος σημείωσε «χρειάζονται προνόμια σε όσους εμβολιάζονται προκειμένου να είναι ένας σαφές κίνητρο και να καμφθούν οι αντιστάσεις σε όσους έχουν δεύτερες σκέψεις ή έλκονται από θεωρίες συνωμοσίας».

Σύμφωνα με πληροφορίες, συζητιέται η άρση της υποχρέωσης των εμβολιασμένων για self tests, ένα μέτρο που μπορεί εύκολα να υλοποιηθεί (ακόμα και τον Ιούλιο). Από εκεί και πέρα επί τάπητος είναι η χορήγηση μεγαλύτερης ελευθερίας τόσο στη νυχτερινή διασκέδαση όσο και στα ταξίδια.

Επίσης στο τραπέζι τίθεται οι εμβολιασμένοι να έχουν πρόσβαση και σε κλειστούς χώρους (π.χ. σε επόμενο στάδιο όταν λειτουργήσουν οι εσωτερικοί χώροι σε εστιατόρια και μπαρ) αλλά και να είναι ευκολότερες οι μετακινήσεις (για παράδειγμα χωρίς rapid test ή άλλες προϋποθέσεις). Σε δεύτερο χρόνο θα μπορούσε να υιοθετηθεί το αμερικανικό μοντέλο για τη μη υποχρεωτική χρήση μάσκας σε εξωτερικούς χώρους όσων είναι πλήρως εμβολιασμένοι. Σε αυτή τη φάση πάντως θεωρείται πρώιμη μια τέτοια συζήτηση, καθώς είναι δύσκολο να ελεγχθεί πόσοι από τους πολίτες που κυκλοφορούν χωρίς μάσκα έχουν κάνει το εμβόλιο.

Πάντως όπως αναφέρθηκε οι αποφάσεις για τα προνόμια θα ληφθούν, αφού πρώτα διασφαλιστεί πως όλα τα εμβόλια θα είναι προσβάσιμα στους πολίτες, ανεξαρτήτως ηλικιακής ομάδας. Στόχος είναι να τηρηθούν όλα τα προβλεπόμενα από το Σύνταγμα, ώστε να μην υπάρχουν «παράθυρα» που θα μπορέσουν να αξιοποιήσουν οι αρνητές των εμβολίων.

Με βάση το σχεδιασμό αυτή την εβδομάδα θα υπάρξουν ανακοινώσεις για το άνοιγμα όλων των εμβολίων για τους 25 με 29 ετών και θα ακολουθήσει η ηλικιακή ομάδα 18-24 (μέχρι τώρα έχουν πρόσβαση μόνο στο μονοδοσικό Johnson & Johnson). Παράλληλα μέσα στον Ιούνιο θα ξεκινήσουν και οι εμβολιασμοί κατ’οίκον, ώστε να καλυφθούν ηλικιωμένοι και γενικά πολίτες που λόγω προβλημάτων υγείας δεν μπορούν να μετακινηθούν.

Έρχεται ο υποχρεωτικός εμβολιασμός συγκεκριμένων ομάδων

Μόνο όταν ολοκληρωθούν αυτές οι διαδικασίες θα μπορέσει να γίνει ουσιαστική συζήτηση για τα «bonus» των εμβολιασμένων. Να σημειωθεί πως υπό εξέταση είναι το ενδεχόμενο η «ελαστικοποίηση» των μέτρων να αφορά και όσους έχουν ήδη νοσήσει από κορoνοϊό και έχουν αντισώματα (ωστόσο εδώ γεννάται το ερώτημα για πόσο διάστημα θα καλύπτονται όσοι έχουν νοσήσει). Παράλληλα όσο προχωρά η «επιχείρηση Ελευθερία» τόσο πιο κοντά έρχεται η συζήτηση για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό συγκεκριμένων ομάδων του πληθυσμού. Στην πρώτη γραμμή της σχετικής συζήτησης είναι γιατροί και νοσηλευτικό προσωπικό (κατά τα ιταλικά πρότυπα ) αλλά και όσοι απασχολούνται σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έχει σημειώσει πως στην παρούσα φάση στόχος δεν είναι να δημιουργηθούν εστίες έντασης στα νοσοκομεία αλλά τον Σεπτέμβριο θα πρέπει να το ξαναδούμε το θέμα από διαφορετική οπτική γωνία. «Θα πρέπει να το συζητήσουμε πολύ σοβαρά και κατά την άποψη μου σε ουδέτερο χρόνο, όταν δεν θα έχουμε τόση πίεση στο σύστημα υγείας, πρέπει να καταστήσουμε απόλυτα σαφές ότι δεν μπορείς να είσαι υγειονομικός, να έχεις την ιερή αποστολή να φροντίζεις συμπολίτες μας οι οποίοι είναι άρρωστοι και εσύ ο ίδιος να μην προστατεύεσαι» έχει αναφέρει μεταξύ άλλων.

Οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν ανάλογα και με τη συμμετοχή στο πρόγραμμα εμβολιασμού το καλοκαίρι. Στο πλαίσιο αυτό θα ενταθούν οι προσπάθειες για να πειστούν οι πολίτες - κυρίως οι άνω των 65 - να εμβολιαστούν, ώστε να χτιστεί το τείχος ανοσίας. Άλλωστε πρόσφατα στοιχεία δείχνουν πως περίπου εννέα στους δέκα πολίτες που νοσηλεύονται με κορονοϊό στα νοσοκομεία είναι ανεμβολίαστοι. Στο κυβερνητικό στρατόπεδο υπάρχει ικανοποίηση για το ότι οι εμβολιασμοί ξεπέρασαν τα 6 εκατομμύρια και ήδη 2.3 εκατομμύρια πολίτες έχουν κάνει και τις δύο δόσεις. Ωστόσο αυτό που τονίζεται είναι πως δεν υπάρχουν περιθώρια για εφησυχασμό, ενώ προβληματισμό προκαλεί στους ειδικούς το ότι σχεδόν τρεις στους δέκα πολίτες άνω των 80 ετών δεν έχουν ακόμα εμβολιαστεί.

Περισσότερα σε Ειδήσεις