Κρίστιαν Έρικσεν: Θα του τοποθετηθεί εμφυτεύσιμος απινιδωτής

Κρίστιαν Έρικσεν
ASSOCIATED PRESS

Η Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου της Δανίας ενημέρωσε για την κατάσταση της υγείας του Κρίστιαν Έρικσεν, του διεθνούς ποδοσφαιριστή που κατέρρευσε στο ματς της εθνικής ομάδας της χώρας του με τη Φινλανδία το Σάββατο 12 Ιουνίου. Ο γιατρός της Εθνικής Δανίας, Μόρτεν Μπόεσεν, ενημέρωσε ότι η απόφαση αυτή ελήφθη έπειτα από επικοινωνία με ειδικό καρδιολόγο. Θυμίζουμε ότι ο Έρικσεν νοσηλεύεται στο νοσοκομείο «Rigshospitalet» μετά το καρδιακό επεισόδιο που υπέστη. 

Στην ανακοίνωση της Ομοσπονδίας αναφέρεται: «Μετά τις διάφορες καρδιακές εξετάσεις στις οποίες υπεβλήθη ο Κρίστιαν Έρικσεν, αποφασίστηκε ότι θα πρέπει να φέρει ICD (εμφυτεύσιμο καρδιομετατροπέα απινιδωτή). Αυτή η συσκευή είναι απαραίτητη έπειτα από καρδιακή προσβολή λόγω διαταραχών στον ρυθμό της καρδιάς. Ο Κρίστιαν έχει δεχτεί αυτή τη λύση και το σχέδιο έχει επίσης εγκριθεί από ειδικούς σε εθνικό και διεθνές επίπεδο και συνιστούν την ίδια αντιμετώπιση.

Ενθαρρύνουμε τους πάντες να δώσουν στον Κρίστιαν και στην οικογένειά του ησυχία και ιδιωτικότητα το επόμενο διάστημα». 

Η ανάρτηση της Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου της Δανίας

Τι είναι ο εμφυτεύσιμος καρδιομετατροπέας απινιδωτής (ICD) 

Σύμφωνα με το heartfailurematters.org, ο εμφυτεύσιμος καρδιομετατροπέας απινιδωτής (ΕΚΑ) είναι μια συσκευή που μοιάζει με βηματοδότη και παρακολουθεί συνεχώς τον καρδιακό ρυθμό. Αν εντοπίσει ότι υπάρχει ένα μικρό πρόβλημα με τον ρυθμό, εκπέμπει μια σειρά από ανώδυνους ηλεκτρικούς παλμούς για να διορθώσει τον καρδιακό ρυθμό. Αν αυτό δεν αποδώσει, ή εντοπιστεί σοβαρότερο πρόβλημα καρδιακού ρυθμού, ο ΕΚΑ θα προβεί σε ένα μικρό ηλεκτρικό σοκ, γνωστό ως καρδιοανάταξη. Αν αυτό δεν λειτουργήσει ή αν εντοπιστεί ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα, η συσκευή θα προκαλέσει πιο έντονο σοκ στην καρδιά, γνωστό ως απινίδωση.

Οι ΕΚΑ χρησιμοποιούνται γενικά σε άτομα που διατρέχουν υψηλό κίνδυνο σοβαρών προβλημάτων ρυθμού στις κοιλίες (κάτω θάλαμοι) της καρδιάς τους, καθώς αυτή είναι η κύρια αιτία ξαφνικού καρδιακού θανάτου. Σε ορισμένες ομάδες ασθενών με καρδιακή ανεπάρκεια, αυτές οι συσκευές έχει αποδειχτεί ότι παρατείνουν την επιβίωση.

Περισσότερα σε Ειδήσεις