Απεργία 10 Ιουνίου: Στα «κάγκελα» οι εργαζόμενοι στα ΜΜΜ

Απεργία Μετρό
EUROKINISSI / ΕΦΗ ΣΚΑΖΑ

Στη Γενική Απεργία στις 10 Ιουνίου συμμετέχουν οι εργαζόμενοι στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς. Τα σωματεία στα μέσα σταθερής τροχιάς έχουν κυκλοφορήσει κοινό κάλεσμα για την απεργιακή κινητοποίηση. Το κοινό κάλεσμα υπογράφουν: Σωματείο Εργαζόμενων Λειτουργίας Μετρό Αθηνών (ΣΕΛΜΑ), Σωματείο Εργαζόμενων ΣΤΑΣΥ (πρώην Ένωση Εργαζομένων ΗΣΑΠ), Σωματείο Ηλεκτροδηγών Τραμ, Σωματείο Ηλεκτροδηγών Αττικό Μετρό, Σωματείο Εργαζόμενων Ηλεκτροδηγών Ηλεκτρικών Σιδηρόδρομων Αθηνών - Πειραιώς. 

Ο Σπύρος Ρεβύθης, πρόεδρος του ΣΕΛΜΑ μίλησε στο kedenews.gr για το εργασιακό νομοσχέδιο. «Είναι ένα νομοσχέδιο που δεν πρέπει οι εργαζόμενοι να επιτρέψουμε να περάσει. Φέρνει πάρα πολύ αρνητικές αλλαγές. Από το δικαίωμα στην απεργία μέχρι ότι θα διώκονται όσοι κάνουν περιφρούρηση σε μια απεργία. Θα θεωρείται ότι είναι bullying κατά των εργαζομένων και θα βγαίνει αυτομάτως μια απεργία παράνομη. Κάνει το ωράριο "λάστιχο". Δίνει το δικαίωμα στον εργοδότη να σε χρησιμοποιεί κατά το δοκούν και αυτά που λένε περί συμφωνίας περί εργοδότη και εργαζόμενου είναι παραμύθια. Ποιος εργοδότης θα κάτσει να συζητήσει με τον εργαζόμενο; Όλοι ξέρουμε τι ζούγκλα είναι εκεί έξω. 

Προφανώς, ο υπουργός δεν έχει δουλέψει ποτέ στη ζωή του και γι' αυτό τον λόγο τα λέει αυτά. 

Με το νομοσχέδιο θα σε αναγκάζουν να δουλέψεις παραπάνω και θα στα δίνουν σε ρεπό. Αυτά τα ρεπό θα πηγαίνουν "υπέρ πίστεως και πατρίδος". Ούτως ή άλλως στην αγορά εργασίας κλέβουν άδειες, κλέβουν δώρα, κλέβουν ρεπό, τα κλέβουν όλα». 

Στη συνέχεια πρόσθεσε ότι: «Αυτά που γίνονται ήδη τόσα χρόνια παρανόμως από την εργοδοσία, τώρα ο Χατζηδάκης πάει να τα νομιμοποιήσει κιόλας. Είναι "βούτυρο στο ψωμί" της εργοδοσίας. Να δουλεύει ο κόσμος τσάμπα, με ελαστικές σχέσεις εργασίας, με ελαστικά ωράρια, καταργούν τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας και τις διαπραγματεύσεις. Θέλουν να πάμε στις ατομικές συμβάσεις. Επίσης, ορίζοντας το προσωπικό ασφαλείας στο 1/3, ουσιαστικά καταργεί την απεργία στην πράξη. Θα δουλεύουν κανονικά οι υπηρεσίες παρά την απεργία».

Οι εργαζόμενοι στο Μετρό ζητούν εκτός από το να μην περάσει το νομοσχέδιο, να μονιμοποιηθούν οι συμβασιούχοι στην καθαριότητα της εταιρείας και η εξίσωση των μισθών των νέω υπαλλήλων με τους παλιότερους. 

Ο Νίκος Σμπαρούνης, μηχανικός στο Μετρό και συγκοινωνιολόγος, με τη σειρά του, έκανε δηλώσεις στο kedenews.gr για το επικείμενο νομοσχέδιο και τις αντιδράσεις που υπάρχουν: «Ολοκληρωτικός πόλεμος! Αυτό το νομοσχέδιο είναι τερατούργημα, δεν έχει υπάρξει κάτι χειρότερο για δεκαετίες. Υπάρχει ένα αντεργατικό πισωγύρισμα. Η εκτίμηση για την απεργία την Πέμπτη είναι ότι η συμμετοχή θα είναι πολύ υψηλή. Οι συνάδελφοι απορρίπτουν στο σύνολό του το συγκεκριμένο νομοσχέδιο. Δεν υπάρχει τίποτα θετικό σε αυτό το νομοσχέδιο. Την Πέμπτη το σωματείο μας καλεί στην πλατεία Κλαυθμώνος για τη συγκέντρωση και την πορεία προς τη Βουλή». 

Η κοινή ανακοίνωση των εργαζόμενων στα ΜΜΜ αναφέρει: 

«24ωρη απεργία Πέμπτη 10 Ιουνίου 2021 σε ΜΕΤΡΟ - ΗΛΕΚΤΡΙΚΟ ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΟ -ΤΡΑΜ

  • Όχι στο νομοσχέδιο που καταργεί το 8ωρο & υπονομεύει τα Εργασιακά Δικαιώματα

Τα Σωματεία Εργαζομένων ΣΤΑ.ΣΥ, ενώνοντας τη φωνή τους και τις δυνάμεις τους με όλους τους εργαζόμενους και τα Συνδικάτα, συμμετέχουν στην πανελλαδική 24ωρη απεργία στις 10 Ιουνίου 2021, και καλούν την κυβέρνηση να αποσύρει το αντεργατικό - αντισυνδικαλιστικό νομοσχέδιο, που οδηγεί στην καταστρατήγηση του 8ωρου, στην υπονόμευση του θεσμού των Συλλογικών Συμβάσεων και στην ποινικοποίηση της συνδικαλιστικής δράσης, της ίδιας της απεργίας!

Απεργούμε και διαδηλώνουμε ενάντια:

  • Στην κατάργηση του 8ώρου
  • Στις ατομικές συμβάσεις εργασίας
  • Στην κατάργηση του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας
  • Στην αποδυνάμωση της απεργίας
  • Στην κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων
  • Στην κατάργηση του ν.1264 και στην επίθεση στα συνδικάτα
Απεργία Μετρό
EUROKINISSI / ΕΦΗ ΣΚΑΖΑ

Είναι ξεκάθαρο ότι το νομοσχέδιο αυτό επιχειρεί να δώσει ένα νέο συντριπτικό χτύπημα στα εναπομείναντα εργατικά δικαιώματα, που όλα τα τελευταία χρόνια της κρίσης βρίσκονται στο στόχαστρο των πολιτικών όλων των κυβερνήσεων και της εργοδοσίας.

Όμως, όλοι μαζί, ενωμένοι, μπορούμε:

  • να σταματήσουμε τη νέα επίθεση στα δικαιώματά μας,
  • να εμποδίσουμε την επιστροφή των εργαζόμενων σε συνθήκες εργασίας, που επικρατούσαν πριν από έναν αιώνα,
  • να βάλουμε φρένο στις αντεργατικές διατάξεις,
  • να μην κατατεθεί στη Βουλή το νομοσχέδιο.

Aπεργούμε στις 10 Ιουνίου 2021 και συμμετέχουμε στην απεργιακή συγκέντρωση, που θα γίνει στις 11 το πρωί, στην πλατεία Κλαυθμώνος».

Να σημειώσουμε ότι για την ίδια μέρα οι εργαζόμενοι στα λεωφορεία έχουν ανακοινώσει ότι θα προχωρήσουν σε στάση εργασίας. Τα λεωφορεία θα κινούνται μόνο από τις 9 το πρωί μέχρι τις 9 το βράδυ. Οι εργαζόμενοι στα τρόλεϊ έχουν ανακοινώσει ότι θα πραγματοποιήσουν 24ωρη απεργία. Τέλος, 24ωρη απεργία για την Πέμπτη 10 Ιουνίου ενάντια στο νέο εργασιακό νομοσχέδιο έχει κηρύξει και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σιδηροδρομικών (ΠΟΣ), με αποτέλεσμα να μη λειτουργήσει ούτε ο Προαστιακός την ημέρα της κινητοποίησης.  

 

Περισσότερα σε Συνδικαλισμός